Tajomstvá mjanmarskej kuchyne

Mjanmarská kuchyňa

Hoci je v mjanmarskej kuchyni očividná inšpirácia susednými štátmi, predsa len je tunajšia gastronómia svojská, chuťovo výrazná a odlišná. Skôr než sa v budúcnosti pustíme do konkrétnejšieho rozoberania toho ktorého mjanmarského pokrmu, zistite aké znaky sú pre tunajšiu kuchyňu typické, aké vplyvy sa v nej prejavujú a odhaľte ďalšie kulinárske tajomstvá Mjanmarska, ktoré by ste určite mali poznať.

Čo sa v Mjanmarsku jedáva a čo nie

Hlavne v pobrežných mestách ako je Sittwe, Mergui, Dawei či Kyaukpyu je pre kuchárov v Mjanmarsku typické vo veľkom využívať dary mora. Pre centrálnejšie regióny je skôr tradičnejšie používanie kuracieho mäsa, prípadne v blízkosti veľkých riek a jazier aj sladkovodných rýb. Naopak medzi budhistami a moslimami sa vôbec nejedáva bravčové mäso a budhisti odmietajú aj hovädzie. Všeobecne si Mjanmarčania obľúbili aj šaláty, mnohí sú vegetariáni a k často používaných surovinám ich kuchyne patria okrem iného cestoviny, ryža, a čajové lístky. Výraznú úlohu hrajú v miestnej gastronómii aj mnohé druhy korenín a ovocia (napríklad limetky, mangá a melóny).

Ako sa v Mjanmarsku jedáva

V Mjamarsku sa väčšinou jedáva po sediačky pri nízkom stole a hlavným chodom je ryža doplnená o viaceré ďalšie pokrmy nazývané hin. Spoločne s ryžou sa tak na stole objaví napríklad rybie mäso, ľahká polievka hin gyo a šalátová zmes z čerstvej alebo uvarenej zeleniny. Jedlo sa najprv podáva starším osobám sediacim pri tom istom stole ako prejav rešpektu. Mjanmarčania zvyknú jedávať len za pomoci lyžíc, paličiek alebo rúk, ako turista sa však nemusíte obávať, že by ste vidličky a nožíky v kvalitnejších hoteloch a reštauráciách nenašli.

Zaujímavosťou je, že obyvatelia Mjanmarska majú viaceré tradície, ktoré kážu kto kedy môže čo jesť. Mnohé obmedzenia platia hlavne pre tehotné ženy, keďže sa verí, že rôzne pokrmy, napríklad také ktoré sú príliš korenené, môžu plodu v tele ženy ublížiť. Podobne ako v Číne, aj tu sa jedlá rozdeľujú na otepľujúce a ochlaďujúce a je skutočne kuriózne, že zatiaľčo mnohé druhy zeleniny radia k ochlaďujúcim, zmrzlina si našla svoje miesto medzi otepľujúcimi.

Otázka mjanmarských nápojov

Nie vždy sa spolu s jedlom podávajú súčasne aj nápoje, naopak skôr nasledujú po jedle a často všetci pijú z jednej veľkej misy, ktorú si medzi sebou podávajú. Najtypickejším nápojom po jedle je v Mjanmarsku zelený čaj. Zvykne sa piť aj čínsky čaj bez cukru alebo indický, ktorý je naopak výrazne sladený. Ak by ste mali chuť skôr na niečo chladené, máte k dispozícii aj mnoho limonád a aj keď sa v krajine zatiaľ veľmi nepredávajú veľké medzinárodné značky nápojov, viaceré tunajšie sa na ne výrazne podobajú, napríklad Star Cola na Coca Colu.

Zahraničné vplyvy v mjanmarskej gastronómii

Najvýraznejšie sa v mjanmarskej gastronómii prejavuje kultúrny vplyv Indie, Číny a Thajska. Z čínsko-mjanmarskej kombinácie vznikajú predovšetkým rôzne pokrmy z rezancov, ako je napríklad si ghyet hkauk swe (rezance s kačkou, cibuľkou a sójovou omáčkou), alebo meeshay (rezance s kuracinou, fazuľovými strukmi, cesnakom, viacerými koreninami a zelenou horčicou). Harmónia toho mjanmarského a toho indického zase zrodila vyprážané chappati, baranie alebo kuracie dan bauk a dezert hpaluda.

Fotografie: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 4 Priemer: 3.3]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *